Pražské zašívárny aneb Kde se schovat před celým světem?

Určitě to taky znáte. Máte kocovinu, blbý vlasy a nechcete, aby vás někdo viděl. Přepadl vás introvertní splín a vy si potřebujete někam zalízt na gauč, vzít si hrnek s kafem a postěžovat si. Máte rande, který je ale tak tajný, že o něm nesmí vědět ani vaši kamarádi nebo prostě a jednoduše chcete chvilku klidu v místě, kde vám nikdo nebude řvát do ucha a věčně si nebudete muset posouvat židli blíž ke stolu, aby za vámi prošel člověk vracející se z WC.

Živý místa, bary a kavárny mám ráda, ale musí je občas vybalancovat i totalně vychillovaný prostor, kde si odpočnu. Pár takových míst jsem si po Praze už našla. Ne všechny jsou teda na první pohled úžasný a „insta-friendly“. To ale ve výsledku ani není potřeba, pokud dostanete fajn servis, přijatelný kafe a třeba i něco na zub. A v následujícím seznamu je všechno výše zmíněný zaručeno.

ALCHYMISTA

Pokud mám zrovna volný víkend nebo trávím klidný večer s někým, koho mám ráda, je dost pravděpodobný, že mě najdete zrovna v týhle cukrárno-kavárně. Dělají tu nejlepší cheesecaky pod sluncem (rozhodně zkuste jejich Berlin se skořicí), jejich batch brew pohladí na duši a originální nabídka, která se sezónu co sezónu mění, nemá chybu. Jestli vážně existuje definice klidný (i když teď už pořád plný) kavárny, která má neskutečnýho oldschoolovýho ducha, je to Alchymista. Z repráků se jim bude většinou linout něco jako soundtrack ke hře Mafia nebo David Bowie, kterýho si už pravidelně slušně objednáváme při příchodu. Na podzim a v zimě si tu rozhodně dejte jejich Chai Latté, rozvalte se na gauči a vychutnávejte atmošku. V létě se zamilujte do nejkrásnější vnitroblokový zahrady v Praze, dejte si růžový víno s malinami a nerozbřečte se, až se večer u břečťanový zdi rozsvítí všechny ty krásný světýlka. Romantika na entou!

SUPERTRAMP COFFEE

Až jednou půjdete po Národní třídě, zahněte do Opatovické ulice. Na jejím pravoúhlém konci totiž narazíte na trošku hororový starý barák. Nadechněte se, potlačte strach a za vjezdem odbočte doleva. Čeká vás překvapení v podobě malinkatý kavárny s jednou z nejoriginálnějších předzahrádek v Praze. Tohle místo oceňuju hlavně na jaře a v létě. Voní jim tu keře i čertvě natrhané kytky ve vázách a spolehlivě se tu dá schovat před městským hicem. Jejich aeropress je moc fajn záležitost a na prvního máje tu možná narazíte na malé cheesecakové dortíčky s třešňovým květem. Největší radost vám ale bude dělat božský klid starého vnitrobloku i dost magická atmosféra místa.

NA KOVÁRNĚ

Ok, tohle je trochu raritka. Když budete na Letné, určitě si dáte chedarové hranolky a New York hot dog v Mr. Dog. Pak to ale bude potřeba spláchnout pivem nebo vínem. Nejlíp uděláte, když se vykašlete na všechny hipster fancy podniky a jednoduše si to zamíříte do místní nálevny hned naproti hotdogárně. Narazíte tu zejména na staré místní štamgasty a počítejte, že chvíli si vás bude číšník prohlížet a bude pobaven tím, že nějaký malý ucha, jako jste vy, dorazily na Kovárnu. Na to se ale vykašlete, objednejte si místo zákusku nakládaný hermelín nebo tlačenku a hlavně pivsona za lidovou cenu. Mimochodem jejich víno taky není k zahození, ale kvalita se občas různí. Jako krásný bonus za vámi za chvíli přiběhne místní psí smečka od štamgastů a už se od vás nehne. Prostě radost!

KAVÁRNA ČEKÁRNA

Na podzim (ještě stále to stojí za to!) si udělejte výlet na Vyšehrad a po cestě dolů k řece a na Náplavku se zastavte na kafe ve Vratislavově ulici. Čeká vás nejvíc cute starodávný prostůrek s dokonalou zahrádkou a unikátní výhledem. Milá slečna vám udělá vynikající americano a vy si zatím můžete užívat fakt, že z repráku zní Arctic Monkeys. Na zákus si dejte jejich toasty nebo dort. Když pak vylezete na zahrádku nebo před kavárnu, kde třeba ještě bude spadané listí (ok, tohle stihnete asi až za rok), bude to ten nejlepší pocit.

Tak doufám, že se přístě někde potkáme!

Týna

Napsat komentář